hb logo dichteresvanoverijssel

Zwaluwwand

Groen 400 pixAls je goed tuurt, zie je hier deze dichtregels:

Vederlicht is onze ziel  

van dons en zijdezacht

wij zijn een stipje in het zwerk  

een knipoog naar de zwaartekracht. 

© 2014 Heleen Bosma

Als Dichteres van Overijssel werd ik gevraagd een gedicht te schrijven voor het gebied Weerribben De Wieden. De oeverzwaluwwand bleek een geschikte plaats te zijn om de tekst op aan te brengen en zo ontstond het gedicht (nadat ik in juni daar na een dag rondkijken bijna onderkoeld was geraakt, ongelogen, en dat in juni!). Er nestelden maar liefst meer dan twintig paartjes.

Het geheel is onderdeel van een veel en veel groter project. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om de twee natuurgebieden Weerribben en De Wieden met elkaar te verbinden, om de Ecologische Hoofdstructuur te versterken. Er is onder meer een prachtige faunapassage aangelegd. Het gebied doet nu ook dienst als wateropvangbekken.

Het gebied en de wand zijn net 29 augustus 2014 officieel geopend door gedeputeerde mevrouw Maij Weggen, maar (waarschuwing!) de letters staan er nog niet op! Ze zullen dit najaar worden aangebracht, als de zwaluwen zijn vertrokken. De artist impression is van Marian van Helden en Huub van Melick. 

Wil je het zelf zien als het af is? De wand ligt in het gebied van de plaats Wetering en Scheerwolde. Als je naar de Koningin Julianaweg rijdt, komt het goed. Die staat nu dus (zie kaartje) voor de helft onder water. Er nestelen ook lepelaars en er zijn zelfs kraanvogels gespot, dus neem je verrekijker mee!

Dit zei een bewoner uit het gebied, een oudere meneer, over het gedicht: 

'Super. Ik vind het ook mooi dat het zo kort is, de kwaliteit gaat boven de kwantiteit.'

En dat vond ík dan weer mooi.

lokatie Zwaluwwand

donderdag 04 september 2014 09:26

Reacties  

Dicky 17-09-2014 21:51
Heleen, onze gedeputeerde heet mw Maij. En niet mw Maij-Weggen, dat is haar moeder.

Je moet eerst ingelogd zijn voordat je een reactie kunt plaatsen.

arjen en sax beeld vlin zonder tekst 220 x 150 px

Ik wilde wandelen van Oost naar West-Overijssel. En de mensen en de landschappen leren kennen. Tegen toeristen is iedereen aardig, maar wat gebeurt er als je reist zonder geld