hb logo dichteresvanoverijssel

Het fijne van los zand

 Ik had een plan. Ik dacht: ik ga vandaag vertellen hoe mooi het is wat ze schrijft. Hoe licht en diep en origineel. Om me op te warmen, dacht ik, lees ik nog even de eerder verschenen bundels, twee zijn het er, en de allernieuwste Voor altijd voor het laatst. Ja, dacht ik, dat doe ik, en dan zeg ik er iets zinnigs over. Maar het ging anders.

Ik raakte aan het lezen, en kon niet meer stoppen. En ik vergat stukjes uit te zoeken om aan je te laten lezen. En elke keer als ik weer begin, gebeurt hetzelfde. Er zit maar één ding op. Ik blader in de laatste bundel en wijs nú (ogen dicht) met mijn vinger een fragment aan:

''Ik kreeg het advies mijn werk naar een uitgever te sturen. Dit was de eerste zin van het antwoord: 'U kunt schrijven, dat is duidelijk.' In de hal achter de voordeur ben ik op mijn hurken gaan zitten en las verder. Ze vonden het nog te veel los zand. Ik schreef een brief terug.

Wat is er mis met los zand?''

Als een speelfilm trekt haar nieuwste boek aan je voorbij. Korte scenes na elkaar. Je zit er meteen helemaal in. Ik zou zeggen, lees het maar even. Je hebt het zo uit. En ook weer niet, want je kan het herlezen zo vaak je wilt. Zoals de Kleine Prins. Alleen zou je willen dat de ik de prinses was, in dit boek, en zo werd behandeld.

Alle stukjes samen maken wel degelijk iets duidelijk. Bijvoorbeeld dat je er ontheemd van raakt als je niet gezien wordt als kind. En dat het heel veel uitmaakt of jij lief bent, vandaag, voor iemand. Met een blik, een zin, een gebaar. Dat wist je natuurlijk al, maar Tjitske laat het je voelen. Een pleidooi voor de liefde, een pleidooi dat als warm zomers strandzand door je handen glijdt.

(Heb jij herinneringen aan los zand? Ik ben dol op herinneringen. Hieronder bij de reacties kan je ze delen als je dat wilt) 

Tjitske bij jou thuis

Wil jij inspiratie krijgen van de gedichten van Tjitske Jansen? En Tjitske Jansen thuis ontmoeten, in jouw eigen huiskamer? Ze komt in Dichter bij Dichters. Ontvang elke week een gedicht of loszandfragment, een opwarmvraag en een mijmertip, vijf weken lang. Deel je gedachtes op het forum en in de online meeting waarin we samen van gedachten wisselen over het gedicht en de mijmertip. Het is altijd rijk en gezellig. In de zesde week komt Tjitske zelf online. Aanmelden kan vanaf nu tot 29 april op www.dichterbijdichters.nl

Wat is Dichter bij Dichters?

Dichter bij Dichters zet dichters en dichteressen in de schijnwerpers. Samen lezen we gedichten, kijken we wat wij zien staan, mijmeren aan de hand van de Mijmertip. Voor beginners én gevorderden, want iedereen kan gedichten lezen, ook onbegrijpelijke gedichten. Het gaat om jouw waarheid, wat zie jíj in het gedicht, dat is wat mij interesseert. En altijd komt de dichter of dichteres online in de laatste online bijeenkomst. www.dichterbijdichters.nl

sneeuwen 120 px   koeri 120 px   voor altijd 120 px

Veel leesplezier!

Handtekening oranje 120 pix    

donderdag 16 april 2015 09:12

Reacties  

Heleen 20-04-2015 11:16
De titelverklaring : Zou U een poging willen doen?

Wat een leuke vraag: ik had er zelf niet één twee drie een vaststaand idee bij. We kunnen het Tjitske vragen als ze online komt in Dichter bij Dichters op 5 juni. Zelf vond ik het boek ook gaan over dingen die voorbij gaan. Het fietsstoeltje waar de ik niet meer in past, en nooit meer in zal passen. Ook als je 37 of 38 bent, zoals een paar keer in het boek staat, gaan de dingen definitief voorbij. Dat wat er over blijft, dat ben je zelf. En daar is de ik misschien naar op zoek of naar op weg (zie ook het laatste deel van het boek maar ik verklap niks :-). Helpt dit? Of zie jij het anders?
Geert Bakker 18-04-2015 11:44
Dag Heleen,
Na Wim Brands' gesprek met Tjitske las ik 'Voor altijd voor het laatst' in een keer uit. Het boeide me zeer. Daarna probeerde ik tevergeefs haar titelverklaring te achterhalen. Die mis ik sterk.
Zou U een poging willen doen?
Dank en groet,
Geert
Heleen 17-04-2015 11:32
Mooi, Clemens, ik ben benieuwd wat het je brengt.
Clemens 16-04-2015 19:33
Dat is een zeer uitnodigende tip. En ook een intrigerende vraag, wat is er mis met los zand. Ik denk niet zoveel, als het een stijl is die mooi beheerst wordt. En je geeft het al aan: ook dan kan er een thema, zelfs een boodschap zijn. Misschien niet indringend en overheersend, en er zijn mensen die dat waarderen. Ik ga het via de bieb lezen!
Marieke Hagemans 16-04-2015 11:03
bedankt heleen voor deze tip! Ik ga Tjitskes nieuwe boek lezen en zal je laten weten hoe ik het vind. Je hebt trouwens een mooi vormgegeven site die heel prettig leest. Groet! marieke

Je moet eerst ingelogd zijn voordat je een reactie kunt plaatsen.

hb ebook blok01

Wil jij je verrijken met poëzie?
Maar ben je druk? Doe mee met
Dichter bij dichters. Lees samen
wanneer jij wilt, online, en ontmoet 
de dichter/es online. Nu met Ester
Naomi Perquin. Zo gaat gedichten
lezen vanzelf.