hb logo dichteresvanoverijssel

Inzenden Samen Stampen 2015

hb samenstamp2015 220x150

Een gedicht in je hoofd is waardevol en rijkdom. Het lijkt me daarom geweldig als we weer gedichten uit ons hoofd kennen. Dit is

het tweede jaar waarin de actie SAMEN STAMPEN Gedicht uit je hoofd van start gaat. 

INZENDTERMIJN INMIDDELS GESLOTEN

Straks meer over waarom een gedicht in je hoofd zo waardevol is, en een prachtig voorbeeld. Maar voor die tijd even iets meer over SAMEN STAMPEN .

SAMEN STAMPEN vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Vanaf nu kan je inzenden welk gedicht jij zou willen dat ieder voor zich en wij allemaal samen uit het hoofd leren. Dit gedicht wordt op Landelijke Gedichtendag 29 januari 2015 bekend gemaakt. Vanaf die dag kan je gaan leren! Op de website komt een certificaat te staan dat je kunt downloaden. Op dit certificaat staat de titel van het gedicht en er is plaats voor je eigen handtekening en de handtekening van een getuige, als bewijs dat jij het gedicht uit je hoofd kent en met succes deelnam aan SAMEN STAMPEN Gedicht uit je hoofd 2015.

Spelregels

Heb jij een idee welk gedicht je geschikt vindt om samen uit ons hoofd te leren en wil je dat inzenden? Dit zijn de spelregels:
- Het gedicht mag van oorsprong Nederlands zijn maar dat hoeft niet. Uiteraard moet er dan wel een goede vertaling van bestaan.
- Zeer bij voorkeur moet het gedicht, en daarmee de betreffende bundel, nog verkrijgbaar zijn in de boekhandel.
- Samen Stampen wil de canon van gedichten die we uit het hoofd kennen vernieuwen, daarom moet het gedicht voor het eerst verschenen zijn na 1950.
- Per persoon mag je maximaal twee gedichten insturen.
- Inzenden kan tot en met zondag 11 januari 2015 (dit is verlengd). Daarna kiest de jury uit wat het SAMEN STAMPEN-Gedicht uit je hoofd 2015 wordt.
- Dichters en dichteressen en en uitgeverijen kunnen geen eigen werk insturen, maar wel anderen aanmoedigen uiteraard.
- Worden gedichten dubbel ingezonden? Dan geldt de eerste inzender.

Inzenden

1 Plak het gedicht in de mail, GEEN BIJLAGES maken!
2 Vermeld in de mail je naam en adres.
3 Vermeld in de mail ook de titel van de bundel, de uitgever en het jaar van verschijnen én of de bundel nog via de reguliere boekhandel verkrijgbaar is.
(zonder deze specificaties dingt jouw gedicht niet mee.)
4 stuur de mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
5 maak van onderwerp/subject : Samen Stampen 2015

Uiteraard zal de jury alle facetten meewegen die een gedicht waardevol maken om uit het hoofd te leren, en ook mogelijk maken, zoals ritme of rijm. Tegelijk is de grenzen opzoeken zeker toegestaan. Kiest de jury jouw ingezonden gedicht als gedicht voor Nederland en Vlaanderen om in 2015 uit het hoofd te leren? Dan win jij het prijzenpakket van zeven prachtige dichtbundels tegelijk. 

Ken jij het gedicht voor 1 april uit je hoofd? Maak dan een filmpje, zet het op youtube, stuur de link door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak ook kans op het prijzenpakket, van de zeven prachtige bundels. Als winnaar krijg je ze dus allezeven!

7 bundels prijs samen stampen 2015 3x3 400 px

Je ontvangt als prijswinnaar dus in één klap:

Laura ter Haar Bodemdrang, uitgeverij Podium 
Herman de Coninck Gedichten, uitgeverij Arbeiderspers
Remco Campert en Jeroen Henneman De Stad, uitgeverij Harmonie
Hannah van Wieringen Hier kijken we naar, uitgeverij Harmonie
Maarten van der Graaff Vluchtautogedichten, uitgeverij Atlas Contact
Anne Vegter Eiland berg gletsjer, uitgeverij Querido
Lévi Weemoedt Met enige vertraging, uitgeverij Nijgh en Van Ditmar
Esther Naomi Perquin Celinspecties,  uitgeverij Van Oorschot 
De eerste letter Lieke Marsman, uitgeverij Van Oorschot 

Negen hele bundels vol gedichten, met onbetaalbare en eeuwighoudbare inhoud.

Bij het haardvuur

Waarom is het nou zo geweldig om samen gedichten te kennen? Doe je dat elk jaar, en zit je over een paar jaar bij het kampvuur en ken je nog wel een paar regels, maar dan die ene regel even niet, dan zal je net zien dat daar toevallig iemand zit die precies die ontbrekende regel naadloos aanvult. En langzamerhand komen ook de andere gedichten uit andere jaren bij dat kampvuur tevoorschijn. Misschien komen er ook wel gedichten boven drijven die helemaal niet bij SAMEN STAMPEN horen maar wel in je hoofd zitten. En ineens is daar plaats voor poëzie. En wie weet een mooi gesprek over de inhoud van die gedichten.

Je kan ook in je eentje baat hebben bij gedichten in je hoofd, vertelde een avonturierster me deze week. Ze kende ooit twintig gedichten. 'En als ik dan alleen op reis was, en ik voelde me even alleen, dan was het net alsof ik een gesprek met het gedicht had. Niet een letterlijk gesprek, maar wel contact. Ik ervoer dat echt als steun.'

Ze kende nog steeds delen van de gedichten uit haar hoofd, zoals deze zinnen: 'Nog zie ik niet wie gij zijt, die in de lichtende verte nadert'. Ze las dit niet als een gelovige tekst, maar ze las de ghij als je eigen talent waarop je kan vertrouwen. Dat is toch prachtig? Je hebt de gedichten altijd bij je, het is bagage die helemaal niks weegt en alles geeft. Hier kan je het hele gedicht Zingend verbeiden lezen van Roland Holst.

Doe je mee? Ik hoop het want jij bent vast en zeker degene die over een paar jaar precies die ontbrekende regel bij het kampvuur kent.

Natuurlijk ben je van harte uitgenodigd ook hieronder van gedachten te wisselen over het ideale gedicht. Wel graag ook het gedicht dan per mail toesturen.

SAMEN STAMPEN 2015 is een initiatief van Poëzine voor Nederland en Vlaanderen.

Deze actie is mede mogelijk gemaakt dankzij de ruimhartige bijdrage van de volgende uitgevers: Podium, Arbeiderspers, De Harmonie, Atlas Contact, Querido, Van Oorschot.  

woensdag 20 mei 2015 09:53

Je moet eerst ingelogd zijn voordat je een reactie kunt plaatsen.

hb ebook blok01

Wil jij je verrijken met poëzie?
Maar ben je druk? Doe mee met
Dichter bij dichters. Lees samen
wanneer jij wilt, online, en ontmoet 
de dichter/es online. Nu met Ester
Naomi Perquin. Zo gaat gedichten
lezen vanzelf.