hb logo dichteresvanoverijssel

Ben je (even) uit balans? Gedichten lezen helpt.

balasn 300 dpi 400 px


Ik brak me er al lange tijd het hoofd over. Ik wilde zo graag weten wat het nou toch is in poëzie dat meteen iets teweegbrengt. Je hoeft maar een bundel open te slaan, een paar zinnen te lezen, en je voelt het gebeuren. 
In een tel.
Ik voel het zelfs lichamelijk.
Ik raak vervuld.
De poëzie die ik lees kan lyrisch en hemels zijn.
Of grappig en ontroerend.
Of verdrietig.
Of rauw.
Of zelfs macaber.
Dat maakt niet uit.
Steeds gebeurt er hetzelfde.
Iets in mij raakt vervuld.

Dat gebeurt in mij als ik in mijn eentje lees.

Maar ik zie het ook gebeuren als ik samen met anderen gedichten lees. Of als ik anderen samen gedichten zie lezen. Ik zie de lezers hoofden bij elkaar steken. Ze kijken goed wat er staat en puzzelen of ze samen een geheel van het gedicht kunt maken. En natuurlijk kijken ze daarbij naar rijm of grappige zinnen, of onbegrijpelijke wendingen. Maar in de kern kijken ze met hun hart naar wat het gedicht hen zegt als mens. En altijd naderen ze daarbij de mens die het geschreven heeft. Of ze naderen de mensen die in het gedicht tevoorschijn komen.
Ze herkennen.
Of leven zich in.
Ze wisselen uit over menszijn.
En zo schoot me op een dag het woord 'menselijkheid' te binnen. Ik dacht: 'op de een of andere manier gaat het over menselijkheid'. Maar daarmee snapte ik nog niet waarom bij het lezen het vervullende effect dan zo groot is. Ik bleef het me afvragen. Onlangs kreeg ik antwoord uit voor mij onverwachte hoek.

Het geheim zit in verbinding.

Als je poëzie leest, herinner je je dat menszijn een gedeelde ervaring is. Je bent ineens verbonden met een groter geheel. Natuurlijk leven we gedurende de dag ook wel vaak mee met anderen, maar naast dit meeleven hebben we snel ons eigen denken over ons eigen leven. Een denken dat onze blik versmalt. Poëzie zet de deuren naar buiten in één zwaai open.

Het hele antwoord klinkt vrij vertaald zo:

''Vaak raken we in een soort denken verzeild waarbij we denken dat we de enigen zijn die ergens doorheen gaan. We denken dat we de enigen zijn die iets op een bepaalde manier denken of voelen. Het helpt dan als we ons herinneren dat menszijn een gedeelde ervaring is. We hebben allemaal van tijd tot tijd momenten van blijdschap en plezier, en we hebben allemaal momenten van moeilijkheden en pijn. Als we ons het gedeelde menszijn herinneren, is de mind (je geest, je hart, je ziel, je gemoed, zo je wilt - Heleen) ineens opgelucht. Je mind ontspant, laat een beetje los, keert terug, vindt een plek van balans. Je ontkent de moeilijkheden in het leven niet, maar je herinnert je dat menszijn een gedeelde ervaring is. En altijd als we iets delen is er een groter gevoel van balans in de ziel.''*

En die balans is de winst.

Misschien herken jij de uitspraak? Hij is van Andy Puddicombe, online meditatiedocent (ik heb geen aandelen maar vind zijn meditatieapp - samen met vijf miljoen mensen met mij - geweldig). Soms mediteer ik een tijdje, en soms valt het ineens uit mijn routine. Soms lees ik veel poëzie en soms ben ik het even kwijt. Maar in beide gevallen, als ik het weer oppak, ben ik meer in balans.
Ik ben meer verbonden met het menszijn.
En dat is vervullend.
Je nadert een mens.
Je nadert jezelf.
In de verbinding ligt de heilzame werking. 
Je herinnert het je in een tel.
Al bij de eerste dichtregel die je leest. 
Je bent hier niet alleen.
We zijn hier samen.
Zo simpel is het. 

* Andy Puddicombe, in de module 'balans', les 5.Ester Naomi Perquin door Sander Vermeer groot RECHTENVRIJ 200 px

Wil jij graag online samen gedichten lezen?

In  de Leesclass in september 2016 krijg jij vijf gedichten van Ester Naomi Perquin toegestuurd. Een maand lang ontvang je elke week één gedicht, mét twee vragen én de mijmertip, én je kunt online uitwisselen op het speciale forum én ontmoet Ester online live, gewoon lekker thuis, of waar je ook bent, met je eigen sloffen aan. 

1. Ja, ik wil meer graag meer weten (klik hier) 
2. Ik  weet al genoeg, ik vind het hartstikke leuk en maak gebruik van de earlybirdkorting! Ik maak € 20,00 over op NL96 INGB 0006 6690 79 ten name van Heleen Bosma en vermeld
1. mijn naam, adres, woonplaats en 2. mijn emailadres.
Geldig tot en met uiterlijk 30 juni 2016.
Daarna geldt de prijs van € 28,50PS En wil je nog wat zeggen of delen over de werking van poëzie? Ik lees het heel graag hieronder bij de reacties.  

dinsdag 14 juni 2016 14:16

Reacties  

Heleen 18-06-2016 17:24
Ha Riny, mooi om te lezen wat het je bracht. Ik krijg helemaal zin een LeesClass Ellen Warmond te organiseren! :-)
Riny 17-06-2016 15:30
Jaren geleden kwam ik in "aanraking" met de gedichtenbundel : 'Tegenspeler Tijd' van Ellen Warmond. Ik las daarin: 'Smaller' en: 'Stenen door de ruit van de verstarring'. Ik vond dat opeens zo geweldig - en nog steeds. Ik heb de bundel,tweede hands, nu in mijn bezit.
De werking van die gedichten omschrijven? Er kwam iets vriendelijks, troostrijks over me heen. Dan zijn er weer gedichten waar ik geen touw aan vast kan knopen.
Ik kijk met belangstelling uit naar de Leesclass.
Vriendelijke groet,
Riny Soeteman

Je moet eerst ingelogd zijn voordat je een reactie kunt plaatsen.

hb ebook blok01

Wil jij je verrijken met poëzie?
Maar ben je druk? Doe mee met
Dichter bij dichters. Lees samen
wanneer jij wilt, online, en ontmoet 
de dichter/es online. Nu met Ester
Naomi Perquin. Zo gaat gedichten
lezen vanzelf.