hb logo dichteresvanoverijssel

Waar hebben wij toch de zaklamp gelaten

Je hebt een pot verf in je hand en een kwast. En in de bergen staat een onleesbaar bord. Je mag erop schilderen wat je wilt. Dat wat je erop schildert wordt de echte eindbestemming. Wat zou jij dan met je kwast op die wegwijzer zetten?

De onleesbare wegwijzers staan in het gedicht les Gorges du Verdon, in de bundel Ook daar valt het licht van Miriam Van hee. Het berggedicht begint haast euforisch met de vraag hoe je alles tijdens een bergtocht toch vooral goed op één foto krijgt. Maar dan wacht de barre werkelijkheid:

     (...) na de foto veranderen wij
     van gedachten, ons wachten tunnels

     onleesbare wegwijzers, hoogtevrees, ons wachten
     honger en dorst en het stijgende water en nog
     overvalt ons voortijdig de nacht en de zaklamp,
     waar hebben wij toch de zaklamp gelaten

Na de ergste gevaren is daar ineens die herkenbare altijd-eerst-niet-te-vinden-zaklamp. Die zin komt aan als een mokerslag. Als het niet zo ernstig was - is dit echt gebeurd? - was het grappig geweest.

We lazen het gedicht ook samen in InspiratieDagboek (de maand oktober is Miriam Van hee-maand) en probeerden het tij te keren door de kwast ter hand te nemen. Want wat zou jij doen als je onleesbare wegwijzers mocht bewerken? Wat je erop schildert wordt de echte eindbestemming.

Ik ben deze week nogal ongeduldig geweest en Geduld lijkt mij een aanlokkelijke
eindbestemming. En met al die bladblazers in de herfst lijkt Stilte me ook een aanwinst.

Magie oppert een deelneemster, en Koffie met de Lekkerste brownies. En dan is er nog een wegwijzer van deelneemster Astrid: Schaduwkant (Die mag er ook zijn/mag ook voor het voetlicht komen. Niet een deel van jezelf aan de buitenwereld tonen in de hoop geaccepteerd te worden maar ook hetgeen je liever verborgen houdt. Heel eng dus).

Ik zou er zo naar toe willen wandelen.

En jij? Wat zou jij erop willen zetten? (ik ben nu al benieuwd naar jouw wegwijzers, je kunt ze hieronderaan plaatsen)

Wil jij meemijmeren?

Elke maand staat in InspiratieDagboek een dichter of dichteres centraal. Bij elk gedicht maak ik een Mijmertiptm , zoals dit keer over de wegwijzers. Heel geschikt ook om in de klas te gebruiken of in schrijfgroepen.

In november lezen we gedichten van prijswinnares Hannah van Wieringen en zij komt ook online op 28 november! En in december heeft InspiratieDagboek toestemming van uitgeverij Van Oorschot om je gedichten van Achmatova toe te sturen, waar we ons over zullen buigen. Elk gedicht is voorzien van een Opwarmvraag en een Mijmertip. Zo kom je vanzelf Dichter bij Dichters. En bij jouw waarheid.

Wil jij dat ook ervaren? Neem dan nu een proefabonnement voor november en december. Lees met aandacht en plezier gedichten van Hannah van Wieringen en Achmatova, daarna ben je een kenner van deze dichteressen. Wil jij het wel eens proberen? Je leest er alles over op de site InspiratieDagboek en daar kun je je ook aanmelden.

dinsdag 21 oktober 2014 10:01

Reacties  

J.Everaerd 21-10-2014 16:31
yymks

Je moet eerst ingelogd zijn voordat je een reactie kunt plaatsen.

hb ebook blok01

Wil jij je verrijken met poëzie?
Maar ben je druk? Doe mee met
Dichter bij dichters. Lees samen
wanneer jij wilt, online, en ontmoet 
de dichter/es online. Nu met Ester
Naomi Perquin. Zo gaat gedichten
lezen vanzelf.