Blogs

Een mond als een streep

Een mond als een streep

Tussen ons in lag een stapel hoogwaardige kinderboeken. We visten telkens een boek uit de stapel en lazen daarvan samen de eerste bladzijde. Zin voor zin onderzochten we wanneer onze belangstelling afdwaalde of wanneer we ons levendig voelden, nieuwsgierig en sprankelend. Al snel hadden we 3 verhaalwetten te pakken.

Wil jij graag meer lezen in 2024?

Wil jij graag meer lezen in 2024?

Wil jij al een tijdje graag meer lezen maar komt het er niet van? Dat is heel herkenbaar. Soms zijn er zelfs leesobstakels die je zelf niet eens in de gaten hebt. Er is gelukkig goed nieuws, je eigen leesfeest (of challenge of doel of uitdaging, welk woord je maar prefereert) kan echt helpen, en dan vooral als je dat doel helemaal voor jezelf op maat maakt.

Muziek als leidraad

Muziek als leidraad

Wil jij een verhaal of boek schrijven? Als je de vorm van je verhaal te pakken hebt, ben je een heel eind op weg. Anna Enquist vond haar vorm voor het boek Contrapunt (2008) in de muziek van Bach. Aan de hand van de 30 Goldbergvariaties schildert ze een gezin met een groot verlies.

Zonder ziel geen verhaal

Zonder ziel geen verhaal

Wil jij een verhaal of boek schrijven? Dan kan het helpen om te spieken bij anderen en via die weg je eigen thema, stijl of vorm te vinden. In de serie ‘De kunst afkijken’ dit keer een film die verrassend weinig bij de kijker teweegbrengt. Wat ging er mis in het maakproces en wat kunnen we daarvan leren?

Drama zonder drama

Drama zonder drama

Wil jij zelf een biografisch verhaal schrijven en komt daar veel drama in voor? Dan beschrijf je dat misschien wel het beste zonder het drama. Arielle Veerman, de ex van Joost Zwagerman, vond een weg in haar boek ‘De langste adem’. Ze toont de tragiek van de relatie maar omzeilt de kliffen.

Er zit wél iemand op jou te wachten

Er zit wél iemand op jou te wachten

'Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten' is een vraag die ik heel vaak hoor. Waarom plopt deze vraag eigenlijk in je hoofd op? Hadden de Beatles ook last van deze remmende gedachte? En... een verrassende clou, er zit wél iemand op jou te wachten. Lang geleden had...

Het langste woord

Het langste woord

De langste boekenmarkt van Europa (elke augustus in Deventer), zette me aan het denken. Want wat is eigenlijk het langste woord in de Nederlandse taal?Ik dacht eerst aan hottentottententententoonstelling maar dat is eigenlijk geen echt woord, het is als woordgrap...

Een rijk assortiment voor jou

Een rijk assortiment voor jou

Al heel lang, al jaren, wilde ik een assortiment voor jou maken van cursussen waar je heerlijk in je eigen tijd aan zou kunnen schrijven. Ik stelde me voor dat we elkaar dan online zouden ontmoeten als je zin had en dat je lekker stilletjes verder zou schrijven als...

Het woord ‘levensverhaal’

Het woord ‘levensverhaal’

Ik worstel altijd een beetje met de term levensverhaal. Ik vind die worsteling vaak een beetje gek van mezelf en hóe gek dat is, begon me pas afgelopen tijd op te vallen. Ik houd heel erg van biografieën en autobiografieën en waarom dan niet van het woord...

Post voor jou

Blijf op de hoogte en ontvang regelmatig inspirerende nieuwsbrieven met schrijftips, blogs, de agenda en de nieuwste cursussen.

 

Ga naar de inhoud