De grote Woesj

Een tijd geleden werden drie schrijfdocenten (waaronder ik) uit het oosten gevraagd voor een groot schrijfproject op twaalf basisscholen in Losser, vlakbij Enschede. Om een heel lang en mooi verhaal toch heel kort te vertellen: we hadden een rijk jaar waarin we alle docenten  (van kleuters tot groep 8) van alle twaalf scholen leerden om de kinderen te begeleiden in het creatieve schrijven. De docenten gingen aan de slag, en zagen het schrijfplezier van kinderen tot bloei komen. Ook de kinderen die anders vastliepen of alleen naar het papier staarden, ontdekten dat schrijven net zo makkelijk en leuk kan zijn als praten.

Aan het eind van het jaar wilden de docenten en directies dolgraag een verzameling van alle werkvormen. We besloten de gelegenheid te baat te nemen en gezamenlijk een echte lesmethode Creatief Schrijven samen te stellen voor het primair onderwijs. We wilden dat het boek vriendelijk, rijk, aanstekelijk en heel handzaam zou zijn voor docenten. Zo ontstond Woesj. Woesj heeft een superduidelijke opbouw. Elke bouw heeft eigen lessen en elke les is verdeeld in de 4 creatieve fases en je kan op alle lessen eindeloos variëren. Je hebt het boek dus nooit uit. De opbouw geeft aan de docent dus heel veel houvast. (Je vindt van elke ”bouw” een voorbeeld in de bijlage bij deze nieuwsbrief. Zie bijlage dus.) 

Het boek is leidraad bij de Woesj-opleiding voor docenten, en het is sinds heel kort ook in de vrije verkoopDat wil ik graag met je delen. Wij horen bovendien dat je er ook als docenten creatief schrijven voor volwassenen veel plezier van kan hebben. 

Zeer gewaardeerde samenwerkingspartners in deze zijn Rijnbrink, Stichting Culturele Basisvorming Losser en het Fond voor Cultuurparticipatie. De docenten zijn Alied van der Meer, Mirjam Janssen, en ik dus (Heleen Bosma). Vormgever is Frank de Wit en de tekeningen zijn van mijn eigen dochter Vlin (vind ik nog steeds superleuk!). Wil jij jezelf (en je collega’s?) trakteren op inspiratie in dit kersverse seizoen: hier kan je Woesj bestellen zolang de voorraad strekt. 

Woesj_cover_400_px.jpg

Ik weet niet hoe ik je kan laten zien hoe kloek Woesj eigenlijk is! Het is bijna zo groot als een A4 en bijpassend dik. Het boek heeft echt een heerlijk handgevoel met de flexibele cover. Misschien moet ik daar ook nog eens een foto voor verzinnen, hihi. Wie hem in handen heeft krijgt zin om les te geven of zelf creatief te schrijven, horen we van de docenten. 

We willen nu heel graag dat het boek onder de aandacht komt bij alle mensen die er blij mee zouden kunnen zijn. Als je daarbij wilt helpen, supergraag. Misschien heb je tips waar ik het  persbericht heen kan sturen? Ik hoor het heel graag! Of je wilt dit blog tippen aan docenten die er plezier van zouden kunnen hebben? Dankjewel dan! 

Woesj bestellen kan hier: bestellen
4 Voorbeeldlessen vind je hier: 4 voorbeeldlessen

(Visited 677 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.