Ik ben een eiland

Ik ben een eiland

In de lente en de zomer gaan we veel naar buiten en juist dan is het ook fijn om ook  juist je innerlijke wereld op te zoeken en misschien wel bij te tanken na een periode van inspanning of werk. Dat kan bij deze live online schrijfreis in een kleine groep met persoonlijke begeleiding.

De schrijfreis is gebaseerd op het autobiografische boek ”Ik ben een eiland”, van Tamsin Calidas. Tamsin heeft een succesvolle baan in Londen maar verlangt al jaren naar een vrije horizon. Uiteindelijk verhuist ze daadwerkelijk naar een ruig Schots eiland. Ze gaat er schapen fokken. Wat eerst zo rustig en idyllisch lijkt, blijkt uiteindelijk veel obstakels te herbergen. Het legt haar grote veerkracht bloot en is een diepe innerlijke weg naar zelfontdekking.

In de cursus schrijf je aan de hand van schrijfoefeningen, gebaseerd op de letterlijke én innerlijke reis van Tamsin Calidas. We warmen op, ik stel vragen om je in de sfeer te brengen, en daarna kan jij schrijven. Je zal als vanzelf uitwaaieren naar waar jij vanbinnen wil zijn, met veel kans op zelfreflectie. De cursus gaat niet over goed schrijven, maar over fijn schrijven en is geschikt voor iedereen. Je reist als het ware naar jouw innerlijke eiland en je eigen zeeën. In een veilige sfeer schrijf je over alles wat er in jou leeft. Je hoeft het boek zeker niet te hebben gelezen.

Er is gelegenheid om samen te delen wat er is geschreven. Altijd in vrijheid, nooit is iets verplicht. De cursus bevat geen teksttips, vanwege het reflectieve karakter van de opdrachten. Wil jij toch teksttips, dan is het altijd mogelijk een extra uur met mij in te plannen en samen verder te ‘mijmeren’.

De reis is online, maar toch heel gezellig! Je bent lekker op jouw eigen plek en hebt veel tijd om in de middag/avond te doen wat jij zelf wil (wandelen, fietsen, zwemmen, verder schrijven, lezen of de zomer vieren?).

Zichtbaar of Stille VIP

Er is in de Eilandreis plek voor zes Zichtbare deelnemers en zes Stille VIP’s. Dat maakt het samen tot 12 deelnemers. De Stille VIPs zijn niet zichtbaar, maar kunnen wel online chatten. Bij mijn andere programma’s waren er vaak mensen die dat een fijne plek vonden, Stille VIP zijn, dus vandaar dat ik het nu ook weer aanbied. In kosten is er geen verschil.

Natuurlijk kan je als Zichtbare persoon soms ook even uit beeld gaan, gewoon om een willekeurige reden of omdat je dan fijner schrijft, maar grosso modo wil je graag zichtbaar bij elkaar betrokken zijn, daar voel jij je het fijnst bij. Als VIP ben je waarschijnlijk ook betrokken bij de uitwisseling maar ben je uit beeld. Daar voel jij je het fijnst bij.

Dus:
VIP:
Heeft het beeld uit tijdens schrijven en beeld uit tijdens praten/uitwisselen
Zichtbaar: Heeft het beeld aan of naar wens uittijdens schrijven en beeld grotendeels aan tijdens praten/uitwisselen

Als je ervoor kiest om stille VIP te zijn en je wil later nog wel dingen delen, omdat ze in je tekst aan het licht zijn gekomen, dan kan je mij zeker daarover mailen en krijg je die dag nog antwoord. Ik wil dus wel heel graag een open verbinding met iedereen maar tegelijk ook de visuele aanwezigheid (en de spreektijd) overzichtelijk houden.

Het lijkt me wel super om aan het begin van de dag, (en wellicht aan het eind) elkaar allemaal even te zien (voor wie dat leuk vindt), en na je eventuele ”welkomstzwaai” blijven er 6 mensen (en ik zelf) in beeld.

De gegevens

Data: maandag 4 juli tm vrijdag 8 juli
Tijd: 9.00 tot 11.30
Verhinderd: Kan je één of twee ochtenden niet? Geen enkel punt. Je kunt de opdrachten alsnog krijgen en zelfs als je dat niet inhaalt zul je er in de overige ochtenden meer dan genoeg uithalen voor jezelf. Wel fijn denk ik voor jezelf als je er maandag bij bent, bij de startochtend.
Plaats: online via Zoom
Aantal deelnemers: 12 personen, waarvan maximaal 6 stille vips en 6 zichtbare deelnemers.
Andere week: Kan jij niet deze week niet maar heb je wel belangstelling? Het kan zijn dat ik deze cursus deze zomer nog herhaal. Laat dan gerust even weten dat je mee wilt doen en welke weken je zou kunnen.
Prijs: 125 euro
Live optie: geheel vrijbijvend maar het lijkt me gezellig elkaar op vrijdagmiddag in Deventer live op een terras te treffen om elkaar nog even in het echt te ontmoeten en na te praten. Ook voor de stille VIPs! Alleen voor wie daar zin in heeft. Tijd: 14.00 uur. Het eerste rondje trakteer ik graag. 🙂
Inschrijven: stuur een mailtje naar heleen@heleenbosma en verzeker je van je plek.

Fotocredits zee: Anastasia Taioglou via Unsplash

Dit zeggen deelnemers:

Dit zeggen deelnemers van de laatste cursus:

”Wat een geweldige cursus. Het schrijven ging helemaal vanzelf door de lichtvoetige en aandachtige manier van werken van Heleen. Dank, dank, dank. Ik heb genoten.” Peter G

”Ik vond de cursus ongelooflijk inspirerend. Door de opdrachten van Heleen boor ik een andere laag aan, iets wat ik ook op hoopte toen ik er aan begon maar natuurlijk niet zeker wist of dat zou gebeuren. Een dikke aanrader!” Marie K

”Heleen heeft me gestimuleerd om via korte verhaaltjes terug te kijken op diverse episodes in mijn leven. De opdrachten prikkelen de eigen fantasie om dieper in je verleden te duiken. Ook de waarderingen en kritische opmerkingen van de anderen zijn een stimulans voor creatief schrijven gebleken. ‘ Peter B

”Hoewel ik daar niet veel goeds van verwachtte werkt het online werken met een kleine groep prima.” Wim O

”Heleen bereidt met aandacht een ingang voor om te gaan schrijven, dat kan echt alles zijn, daarna begin je gewoon en laat je je pen je gedachten sturen. Dan zie ik de meest verrassende dingen komen in mijn beschrijvingen, die ik niet bedacht kon hebben zonder pen in mijn hand.” Suzan B

”Mijn schrijvers-energie, goed verstopt in mijzelf, kwam in deze cursus echt vrij en in een flow. Genieten! Schrijven in een ruimte waarbinnen ik lekker aan mocht modderen en tegelijkertijd werd uitdaagt tot excelleren. Alles met de ontspannende knipoog van Heleen.” Esther G

”In de cursus vind ik het leuk om herinneringen op te halen uit de vergetelheid, in een context te plaatsen, het persoonlijk te maken en het afronden tot een mooi verhaal. Ik merk dat Heleen heel goed zorgt voor een zoektocht met opdrachten, hindernissen, uitdagingen, verrassende input en prikkelende vragen zodat ik een verhaal kan schrijven waar ik blij van wordt.” Joke B

Wie ben ik?

Ik ben Heleen Bosma, Neerlandica, schrijfster, dichteres en schrijfdocent. Ik vind het waardevol wat er in jou leeft en dat is mijn drive om deze cursussen te geven. Ik wil ruimte bieden aan alles wat boven komt drijven en tegelijk de lichtheid bewaren. Zo ontstaat er een veilige omgeving waar plek is voor iedereen en iedereen in veiligheid kan schrijven, onderzoeken, delen en groeien.

(Visited 148 times, 1 visits today)